“Dit wil ik door de microfoon zeggen, mam”

Dochterlief legde een getypt briefje neer op tafel.

“Dit wil ik door de microfoon zeggen bij Jur…..”. zegt ze stellig. Op dat moment zaten we de uitvaart van Jur te regelen.

Nog geen 14 uur eerder waren manlief en ik vanuit het ziekenhuis uit het Noorden thuisgekomen.

Kort daarna werd dochterlief door mijn broer en schoonzus thuisgebracht. Ik herinner nog dat mijn broer zei: “Ze is boos, heel boos. Als je er niet tegen kunt, dan bel je maar en kom ik haar weer halen”. Dat is fijn dat iemand dat aanbiedt. Hoewel we daar niet aan wilden.

Dochterlief brak uiteindelijk tijdens de uitvaart, in de week daarvoor was ze vooral heel stil. Dochterlief moest ook tijdens de afscheidsdienst op een onmogelijk tijdstip ‘nu’ naar het toilet. Deed ze vaker, dus we lieten “de rest” even wachten.

Tijdens het condoleren vroeg dochterlief of ze met haar vriendinnen op de gang mocht spelen. Dat mocht. Na een tijdje rent ze met een verhit hoofdje naar me toe en roept: “Kijk mam, ik heb deze snoepjes gekregen en deze smaakt naar kots.” Ik ging verder met condoleren. “En weet je”, vervolgde ze “en nu stinken mijn handen ook naar kots!”. Het enige wat ik kon uitbrengen was: “ Ja, dat kan ook”.

Het is een goed voorbeeld hoe kinderen met rouw omgaan, het ene moment zitten ze heel diep, het andere moment zijn ze weer kind.

De 4 basisemoties kunnen in korte tijd voorbij komen: Blij, Bang, Boos, en Bedroefd. Voor jou als ouder betekent dat, dat je vooral mag proberen mee te schakelen, en dát is soms een opgave.

Voordat ik deze teksten plaats, laat ik ze thuis lezen. Dochterlief zei: “Ja hoor prima, maar wat een vreselijk kind was ik vroeger!” Gelukkig konden manlief en ik toen voorbij haar rouwgedrag kijken hoe moeilijk soms ook. Daarnaast bleven we opvoeden en nu is ze opgegroeid tot een heerlijke – soms vreselijke – puber 💚.

Vind jij het moeilijk te schakelen tussen jouw gevoel en het gevoel van jouw kind(eren)? Wil jij ook het rouwgedrag van jouw kind(eren) begrijpen? Heb je wat handvatten nodig? Rouwbegeleiding? Neem dan contact op.

Liefs, Jeannette


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *